Despre autor şi despre blog

Mă numesc Dana Furdui, sunt studentă în anul I la Facultatea de Istorie şi Filosofie a UBB, specializarea Studii de securitate. Am absolvit liceul, profil uman, ştiinţe sociale, fiind pasionată de domeniul istoriei dar şi al comunicării şi cercetării.

Contextul în care apare blogul „Dilema culturală- dilemă de securitate?” este simplu, acesta reprezentând tema finală a unei discipline de studiu. În acest blog, doresc să abordez problema culturală în societatea contemporană, sub impactul globalizării, şi cum aceasta poate deveni o problemă de securitate. În centrul acestei teme este pus omul, ca fiind vectorul dinamic al schimbărilor societale, prin modul în care el contribuie la menţinerea, apărarea, promovarea valorilor, tradiţiilor propriei sale ţări. Un rol important îl au si factorii influenţatori ai activităţii sale: ce îi modifică, strandardizează comportamentul înspre a se îndepărta de propria cultură. Consider că o importanţă majoră in zilele noastre trebuie acordată mijloacelor de comunicare în masă, întrucât acestea pot fi considerate un instrument de influenţare şi manipulare a fiinţei umane. În acest sens am demarat o micro-cercetare, axată întocmai pe tema exploziei informaţionale ca sursă de insecuritate, prin caracterul influenţator al mass-media dar si prin politica de dezinformare, de control a maselor.Dana Furdui

Securitatea culturală este un element deosebit de important al securităţii, nu doar din perspectiva traditiilor, a obiceiurilor care se pierd şi a strandardizării comportamentelor ci şi din perspectiva etniei şi a religiei, ca elemente culturale. Când aceste aspecte societale nu sunt recunoscute şi înţelese cu toleranţă şi respect în primul rând faţă de fiinţa umană, nu neapărat faţă de o anumită etnie sau religie, pot declanşa rivalităţi, conflicte, masacre. Este binecunoscut faptu că în istorie au existat numeroase asemenea conflicte, există şi în prezent şi sunt foarte dificil de mediat.

Conflicte interetnice

Conflicte interetnice

(În iulie do12, în India, zeci de persoane au fost victime ale violenţelor interetnice dintre triburile indigene din Bodo şi musulmani.)

Modul în care voi aborda, pe acest blog, problema culturală va fi prin revizuirea articolelor de presă pe această temă dar şi prin realizarea unor minisondaje cu privire la evenimente actuale, cu impact asupra securităţii culturale şi societale.

Un răspuns la „Despre autor şi despre blog

  1. Pingback: Explozia informaţională- Infografic | Dilema culturală- O dilemă de securitate?

Lasă un comentariu