Mass media, dezinformarea şi….panică!

Tocmai am descoperit un articol conform căruia, toţi născuţii din mai 2014 vor suferi implanturi de micro-cip-uri, la clinici specializate, această decizie fiind a Uniunii Eropene şi aplicându-se la nivelul statelor membre ale acesteia.

Articolul oferă informaţii relevante, tehnice, ştiinţifice şi pare a fi veridic astfel încât a creat panică în rândul europenilor, aceştia comentând fie că nu vor mai face copii, fie că nu vor naşte în spital, fie că se vor muta în alte state.O variantă a articolului aici

Ei bine, acesta este un articol fals, după cum am descoperit ulterior, reprezentând o glumă din partea unor ziarişti americani, faţă de Uniunea Europeană, tocmai cu scopul de a crea panică în rândul cetăţenilor. Articolul a fost blamat de multe alte surse media europene, fiind considerat o glumă foarte proastă care compromite imaginea UE dar şi siguranţa şi liniştea cetăţenilor Uniunii Europene. Adevărul în legătură cu articolul

Dezinformare mass-media

Asemenea articole dezinformatoare pot reprezenta amenintări la adresa securităţii naţionale, inducând cetăţenii în confuzie şi nesiguranţă. Dacă provine din interiorul ţării la care face referire, reprezintă o foarte mare vulnerabilitate şi statul ar trebui să ia măsuri în acest sens, pentru a nu fi atacat cu propriile sale instrumente, mass media având rolul principal de a asigura comunicarea între stat şi cetăţean.

Tot din această întâmplare putem discuta despre cât de puternic este rolul internetului în transmiterea la nivel global a unor asemenea informaţii, în mai puţin de o secundă. Utilizarea internetului pentru a crea nesiguranţă este un fapt crud care ar trebui pedepsit. Deşi libera exprimare este un drept nu trebuie să fie abuzată şi să încalce drepturile altora.

Precum am mai menţionat şi în alte postări, oamenii nu trebuie să permită internetului să-i controleze ci trebuie să consume informaţia selectiv, raţional şi mai ales critic. Informaţia trebuie verificată prin intermediul mai multor surse şi culeasă în special de pe site-urile sau paginile oficiale, nu accesând site-uri fantomă.

no-more-mass-media

 

Şi din punct de vedere cultural, internetul are o mare influenţă asupra oamenilor, adunând informaţii de pe întreg globul şi oferindu-le „pe tavă”. Omul trebuie să-şi valorifice propria cultură, folosind internetul ca mijloc de promovare a acesteia şi nu să fie el consumatorul care adoptă comportamente, valori, obiceiuri străine, nefondate în propria sa identitate.

Scrie un comentariu

Din categoria Ce spune presa?

Lasă un comentariu